CURRICULA VITAE

JASCHA ALBRACHT

Jascha Albracht (1976) begon op 9 jarige leeftijd met cellospelen. Vanaf 1995 studeerde hij cello en piano aan de conservatoria van Maastricht en Tilburg bij Mirel Iancovici (cello), Michael Müller (cello) en Joop Celis (piano).

Hij is intensief werkzaam op het gebied van kamermuziek. Zo won hij in 1999 de 1e prijs op het kamermuziekconcours Zonnewende met het Siddharta kwartet en nam hij deel aan diverse festivals, waaronder het Orlando festival. Van 1996 tot 2001 was hij vast lid van het Nationaal Jeugd Orkest, waarmee hij verscheidene tournees door Europa maakte.
Daarnaast volgde hij diverse masterclasses, bij onder meer Quirine Viersen, Radu Aldulescu (cello), Yewgeni Moguilewsky (piano), Theo Olof, het Alban Berg
kwartet (kamermuziek), Semyon Skigin (liedbegeleiding).

In 1999 behaalde Jascha zijn eindexamen 1e fase cello en een jaar later volgde zijn eindexamen 1e  fase piano. Hij vervolgde zijn studie aan de Zuid-Nederlandse Hogeschool voor de Kunsten bij Professor Alexander Petrasch en studeerde in 2002 af voor het concertdiploma violoncello.Van 2002 tot 2003 volgde hij met groot succes de 1e Orchester Akademie van het Sinfonieorchester Aachen, Duitsland. In het seizoen 2003 - 2004 was hij solocellist in de Argentijns-Nederlandse Tangoproductie “Maria de Buenos Aires” van Astor Piazzolla. Daarnaast remplaceerde hij bij verschillende orkesten, waaronder het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest. Met ingang van 2007 is hij aangesteld als cellist in het Metropole Orkest. 

Met pianiste Laura de Lange vormt Jascha sinds 2002 een cello/pianoduo. In 2005 was hij samen met haar initiatiefnemer van de stichting “Muzikale Nalatenschap Daniël de Lange en Samuel de Lange jr.”. In het voorjaar van 2006 bracht hij met Laura de Lange een cd uit met kamermuziekwerken voor cello en piano van Samuel de Lange jr.

Als solist trad hij diverse malen op, onder andere met het Nederlands Promenade Orkest, het Nederlands Theater Orkest en het Philips Symfonie Orkest. Hij speelde onder meer concerten van Dvořák, Saint-Saëns, Vivaldi en de Rococovariaties van Tsjaikowsky. Ook was hij te horen in het Triple Concert van Beethoven met zijn zus Cindy op viool en Laura de Lange. In het seizoen 2005–2006 soleerde Jascha diverse malen in het celloconcert van Gulda.

Jascha speelt op een Sebastien Philippe Bernardel (père) uit Parijs 1865, hem beschikbaar gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds. Daarnaast is hij ook werkzaam als ambassadeur voor dit fonds.

 

LAURA DE LANGE

Laura de Lange (1975) begon op haar 7e jaar met pianospelen. Na haar middelbare school verbleef zij een jaar in Genève, waar ze pianolessen volgde bij Ana Jacobetty. Vanaf 1995 studeerde Laura bij Avi Schönfeld aan het conservatorium van Maastricht. In 1999 behaalde ze aldaar de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus 1e fase.

Ze vervolgde haar studie aan de Zuid-Nederlandse Hogeschool voor de Kunsten bij Joop Albracht. Daarnaast kreeg ze op uitnodiging lessen van Diane Andersen in Brussel en van Marie-Laure Boulanger in Parijs. In Juni 2002 behaalde ze het diploma Uitvoerend Musicus 2e fase voor zowel solorepertoire als kamermuziek. Momenteel wordt zij gecoacht door Hans Eijsackers.

Laura volgde masterclasses bij onder andere Jan Wijn, Håkon Austbø en Dominique Merlet. Ook nam ze succesvol deel aan verscheidene masterclasses liedbegeleiding, waaronder die van Tan Crone, Carolyn Watkinson, Jard van Nes en Xenia Meyer.

Op het gebied van kamermuziek is ze zeer actief, onder meer in het duo cello/piano met Jascha Albracht en een duo zang/piano met bariton Wiard Witholt. Met hem werd zij in 2004 toegelaten tot de Schubert-masterclasses bij Robert Holl en Rudolf Jansen. Sinds 2006 werkt ze ook nauw samen met de wereldkampioen kunstfluiten, Geert Chatrou. Laura is met deze ensembles te horen geweest op de Wereldomroep, de Concertzender en Radio 4.

Naast haar eigen lespraktijk in Rotterdam en haar uitvoerende carrière, was ze gedurende twee jaar werkzaam bij impresariaat Interartists. Aan het Fontys-Conservatorium werkte ze als repetitor nauw samen met regisseur Koen van Dijk in producties van de muziektheater-opleiding. Sinds januari 2007 is ze aan het Rotterdams Conservatorium verbonden als co-repetitor. In 2005 soleerde ze samen met Cindy en Jascha Albracht in het Triple Concert van Beethoven.

In 2005 heeft Laura een stichting opgericht om de composities van haar voorvaders Daniël de Lange en Samuel de Lange jr. te inventariseren en terug te brengen op de concertpodia. In het voorjaar van 2006 verscheen een cd met werken voor cello en piano van Samuel de Lange door Laura en Jascha Albracht. Deze cd werd goed ontvangen, o.a. door het maandblad “Luister”:  “…het imposante spel van Laura de Lange, die zich hier ontpopt tot een pianiste van formaat en van hoge muzikale sensitiviteit."  In november 2007 verscheen haar tweede cd in samenwerking met bariton Wiard Witholt en sopraan Ilse Eerens; waarop liederen van Daniël en Samuel De Lange te horen zijn.